vastgoedportefeuille uitbreiden

Hoe breid ik mijn vastgoedportefeuille uit?

Terug naar overzicht

De opbrengsten van een eerste beleggingspand smaken vaak naar meer. Veel beleggers kiezen ervoor om na de aankoop van hun eerste investeringsobject de vastgoedportefeuille uit te breiden. Maar welke stappen kunt u hiervoor zetten? Is het bijvoorbeeld mogelijk om een vastgoedportefeuille op elk moment uit te breiden? Er zijn verschillende opties. Het is belangrijk om regelmatig te kijken naar uw wensen en of uw huidige portefeuille hier nog op aansluit. Verloopt alles volgens plan en wilt u meer uit uw geld halen? Dan is het uitbreiden van uw vastgoedportefeuille een goed idee. Wij leggen u uit welke mogelijkheden er zijn en welke stappen u dient te nemen.

De definitie van een vastgoedportefeuille

Een vastgoedportefeuille is een benaming voor een verzameling van beleggingspanden. Vanaf welke hoeveelheid u van een vastgoedportefeuille spreekt is niet wettelijk vastgesteld en verschilt vaak per financieringspartij. De meeste hypotheekverstrekkers spreken van een portefeuille wanneer u meer dan twee beleggingspanden in bezit heeft. Heeft u op dit moment één beleggingspand? Ook dan is het mogelijk om eenvoudig uit te breiden. De aankoop van een eerste beleggingspand is namelijk in de meeste gevallen de grootste uitdaging. Om te kunnen uitbreiden heeft u de volgende mogelijkheden:

Herfinanciering huidig beleggingspand

De eerste mogelijkheid om een volgend beleggingspand aan te kopen is door uw huidige beleggingspand te herfinancieren.

Stappenplan:

Bepaal wat de waarde is van uw beleggingspand in verhuurde staat. Deze waarde laat u vaststellen door een taxateur. Van deze waarde kunt u tot 80% herfinancieren. Wanneer uw woning bijvoorbeeld is getaxeerd op €200.000,-, kunt u een herfinanciering krijgen van maximaal €160.000,-.

Er blijft op dat moment nog een bedrag open staan van €40.000,-. Het restant van 20% dient te worden gefinancierd vanuit eigen geld.

Let op: Het is ook mogelijk dat er nog een hypotheekschuld op het beleggingspand zit. In dit geval wordt de schuld van de waarde afgetrokken (bijvoorbeeld: €200.000,- – €20.000,- hypotheekschuld = €180.000,-) . Het bedrag dat vervolgens na aflossing van de restschuld overblijft noemen we de overwaarde en kunt u gebruiken voor eigen inleg van een nieuw beleggingspand. Ook dit wordt een herfinanciering tot maximaal 80% (bijvoorbeeld: 80% van €180.000,- = €144.000,-). De rest kunt u aanvullen met een verhuurhypotheek.

Overwaarde

De tweede mogelijkheid is het gebruiken van de overwaarde op uw woning. Het bedrag uit de overwaarde kunt u benutten om te investeren in een nieuw beleggingspand. Dit lijkt erg op bovenstaande manier (de herfinanciering van een beleggingspand). Het verschil zit hem in de financiering. Bij overwaarde is het belangrijk dat het bedrag dat vrij komt hoog genoeg is om een tweede woning als beleggingspand te kopen. Wanneer u voldoende overwaarde heeft voor een volledige financiering, hoeft u alleen maar de hypotheek van uw eigen woning te verhogen.

Wanneer u niet voldoende overwaarde heeft op uw huidige woning, kunt u ervoor kiezen om het deels aan te vullen met spaargeld of om te financieren met een verhuurhypotheek (ook wel buy-to-let-financiering).

Wilt u meer informatie over het uitbreiden van uw persoonlijke vastgoedportefeuille? Wij helpen u graag. Neem vandaag nog contact met ons op via 085 060 0999.

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen u graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.