Erfpacht beleggingspand

Erfpacht: wat betekent dit voor een beleggingspand?

Terug naar overzicht

Een beleggingspand met erfpacht kan invloed hebben op het nettorendement. Het is daarom belangrijk om te kijken of de woning over het erfpachtrecht beschikt.

Wat is erfpacht?

Erfpacht is het recht om iemand anders zijn stuk grond te houden of te gebruiken. In de meeste gevallen koopt u een woning die op eigen grond staat. Wanneer dit niet het geval is, krijgt u als koper alleen het gebruiksrecht; het erfpachtrecht. De grond met daarop de woning blijft eigendom van de eigenaar. In dit geval betaalt de erfpachter (u als woningbelegger) een jaarlijkse vergoeding aan de eigenaar van de grond. Dit wordt ook wel een canon genoemd.

Bij de aankoop van een woning stemt u bij het tekenen van de koopovereenkomst in met de erfpacht. Hierin zijn regels opgenomen over de hoogte van de canon en de looptijd van het contract. Dit is in combinatie met een groot aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Nadelen van erfpacht voor een vastgoedbelegger

 • Als vastgoedbelegger bent u zelf geen eigenaar van zowel de grond als de woning die hierop staat. Dit blijft van de eigenaar. In de meeste gevallen is dit de gemeente.
 • U heeft een betaalplicht van de jaarlijkse (of maandelijkse) canon. Deze kosten verlagen dus het nettorendement.
 • De erfpachtcanon kan stijgen. Een erfpachtcontract wordt meestal aangegaan voor langere duur (20 tot 50 jaar). Op het moment dat dit contract afloopt kan de eigenaar het bedrag van het canon verhogen omdat de grondprijs is gestegen.
 • De eigenaar van de grond kan zelf voorwaarden opstellen in het contract. Dit is vaak erg langdradig en ingewikkeld. Kijk hier van tevoren goed naar. Als u met de voorwaarden akkoord gaat dient u zich hier aan te houden.

Voordelen van erfpacht voor een vastgoedbelegger

 • Vaak ligt de verkoopprijs van een woning met erfpacht een stuk lager. U betaalt namelijk niet voor het feit dat u eigenaar wordt van de grond. Voorbeeld: uw budget voor een woning is € 150.000,-. Er staan twee woningen te koop in dezelfde straat voor hetzelfde bedrag:
  1. Vraagprijs € 150.000,-, 3 kamers, 70 m2, op eigen grond. Hier heeft u volledig eigendom.
  2. Vraagprijs € 150.000,-, 5 kamers, 90 m2, op erfpachtgrond à € 200,- per jaar. U betaalt erfpacht en bent geen eigenaar van de grond. Wel kunt u dus met hetzelfde bedrag investeren in een grotere woning.
 • Erfpacht is fiscaal aftrekbaar bij de Belastingdienst, waardoor de werkelijke kosten vaak lager liggen dan men in eerste instantie denkt.
 • U kunt het bedrag vooruitbetalen. In de meeste gevallen is het mogelijk om de erfpacht voor een aantal jaar vooruit te betalen. Zo bent u in één keer voor een lange periode van de kosten af.

Wij raden u aan om het erfpachtcontract van tevoren goed te bekijken, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Pandjekopen.nl ondersteunt u in de aankoop van vastgoed en gaat voor u na in hoeverre dit contract invloed heeft op uw belegging.

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen u graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.