Pandjekopen header - einde rentevaste periode

Einde rentevaste periode? Zo bespaart u geld

Terug naar overzicht

Loopt de rentevaste periode van uw beleggingspand binnenkort af? Goed nieuws! Door de huidige lage hypotheekrentes kunnen uw maandlasten namelijk flink omlaag gaan. Dit is dus hét moment om uw hypotheek aan te passen.

Wat is een rentevaste periode?

In Nederland sluit u een hypotheek af met een bepaalde looptijd. Dit varieert voor een verhuurhypotheek van minimaal 1 tot maximaal 30 jaar waarin u de rente vast zet. Tijdens deze periode weet u dus precies hoeveel de rente is die u moet betalen.

Bij het aflopen van uw rentevaste periode kiest u voor een nieuw termijn en bijbehorende rente. Dit kan bij zowel uw bestaande als nieuwe hypotheekverstrekker. U kunt er namelijk ook voor kiezen om uw huidige hypotheek over te sluiten naar een andere partij.

Let op: Is uw rentevaste periode afgelopen en heeft u geen contact opgenomen met uw hypotheekverstrekker of vice versa? Dan zal deze overeenkomst met dezelfde termijn verlengd worden. Over het algemeen neemt de hypotheekverstrekker ongeveer drie maanden voor afloop van de rentevaste periode contact met u op. Wanneer dit niet gebeurt moet u alsnog zelf actie ondernemen.

Uw mogelijkheden

Wanneer het einde van uw rentevaste periode in zicht is zijn er een aantal mogelijkheden. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

  • Hypotheek oversluiten

Bekijk of uw toekomstplannen nog passen bij de hypotheek. Aan het einde van de rentevaste periode kunt u ervoor kiezen om uw hypotheek over te sluiten, mits alle leningdelen tegelijk aflopen. Als dit niet het geval is betaalt u een boete voor de andere leningdelen. Tip: ook met een boete kan het aantrekkelijk zijn om over te sluiten. De besparing kan namelijk hoger zijn dan de boete. Laat u mede om deze reden goed informeren door een specialist.

  • Hypotheek vernieuwen

Het is mogelijk om bij uw huidige hypotheekverstrekker uw bestaande hypotheek te vernieuwen. Zijn er geen voordelen bij een andere geldverstrekker? Dan kunt u beter bij uw huidige aanbieder blijven. Zet in dit geval een nieuwe rentevaste periode vast.

  • Hypotheek aflossen

Aan het einde van de rentevaste periode kunt u vaak gedeeltelijk of volledig boetevrij aflossen. Wilt u ook de leningdelen volledig aflossen die nog niet aflopen? Dat kan. Echter betaalt u over dit bedrag wel een boeterente.

Einde rentevaste periode? Hier moet u op letten:

  • Kijk naar de actuele rentetarieven
  • Overweeg een overstap naar een andere hypotheekverstrekker
  • Vervalt uw renteopslag? Renteopslag betaalt u wanneer uw hypotheek hoog is vergeleken de waarde van het pand. Dit vervalt wanneer u een gedeelte van of de gehele hypotheek heeft afgelost.
  • Bekijk of de kosten nog passen bij uw huidige en toekomstige situatie. Denk na wat u wilt met uw geld en pas uw keuze hierop aan. Wilt u bijvoorbeeld sparen voor pensioen of wilt u juist zo snel mogelijk aflossen?
  • Voorkom een naheffing. Hypotheekrenteaftrek krijgt u via een voorlopige teruggave terug op uw rekening. De hoogte hangt af van rentekosten. Als die dalen, krijgt u minder aftrek. Pas uw teruggave aan om te voorkomen dat u een naheffing krijgt.
  • Schakel een specialist in voor persoonlijk advies. Zo weet u direct wat uw mogelijkheden zijn.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Pandjekopen.nl helpt u graag verder. Bel naar 085 060 0999 of mail naar info@pandjekopen.nl.

Als eerste ons actuele aanbod ontvangen?

Vul uw gegevens in en ontvang altijd ons actuele aanbod beleggingpanden.