verplicht taxatierapport header

Een verplicht taxatierapport bij de aankoop van een beleggingspand

Terug naar overzicht

Een taxatierapport is altijd verplicht bij de financiering van een beleggingspand. In een taxatierapport staan vijf belangrijke elementen: de marktwaarde, markthuur, beleggingswaarde, reële waarde en de executiewaarde. Het beleggingspand wordt getaxeerd in verhuurde staat. Op deze manier krijgt de geldverstrekker een goed beeld van de waarde van het pand.

Het lijkt een gemakkelijk proces: u koopt een beleggingspand waarvoor een financiering benodigd is, het pand wordt getaxeerd en de geldverstrekker verstrekt een financiering. Echter gaat dit in werkelijkheid niet altijd zo gemakkelijk.

De geldverstrekker bepaalt

Geldverstrekkers werken allemaal met een eigen lijst van goedgekeurde taxateurs. Dit betekent dat u niet zomaar uw eigen taxateur kunt aandragen. Elke taxateur is beëdigd en dient zich te houden aan de wetgeving. Het is raadzaam eerst te kiezen voor een geldverstrekker, zodat hij vervolgens de taxatie kan doorzetten. De geldverstrekker geeft de opdracht voor de taxatie om zo de kwaliteit en onafhankelijkheid van de taxatie te waarborgen.

Er zijn verschillende werkwijzen die de geldverstrekkers hanteren. De één wil graag foto’s van elke kamer zodat misbruik van het onderpand wordt geminimaliseerd. De ander wil geen externe taxateur en zal het taxatierapport afkeuren wanneer dit toch wordt gedaan.

U dient rekening te houden met deze aspecten bij het laten taxeren van een beleggingspand:
  • Niet zomaar elke taxateur kan worden aangedragen. Vaak kiezen de geldverstrekkers hun eigen taxateur(s).
  • Denk goed na bij welke geldverstrekker u de financiering wilt regelen.
  • Een taxatierapport is het startpunt voor de verdere financiering. Zorg ervoor dat u zo vroeg mogelijk inzicht heeft in deze gegevens.
  • Plan de taxatie zo vroeg mogelijk in. Taxateurs hebben momenteel een gemiddelde wachttijd van 3 tot 4 weken.
  • Gemiddeld betaalt u al snel zo’n €500,- euro voor een taxatierapport. Dit bedrag betaalt u met uw eigen inleg.

Wilt u meer informatie over een taxatierapport laten opstellen en hoe dit proces verloopt bij Pandjekopen.nl? Neem dan contact op via 085 060 0999. Wij leggen het u graag uit.

Meer informatie over dit onderwerp? Wij helpen u graag!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.